Mi a homeopátia?

A homeopátia egyszerűen annyit tesz: a hasonlót a hasonló gyógyítja…

letöltés (1)

A homeopátia egy saját törvényszerűségeken alapuló, független gyógyászati rendszer –mondanánk, mégis, a kérdés szabatos megválaszolása egyáltalán nem olyan könnyű.
Általában a közvélemény úgy tartja, hogy a homeopátia természetgyógyászat, és ez bizonyos értelemben igaz is, mert a homeopátiás kezelés során a kezelt nem kap gyógyszer-mellékhatások ezreit okozó mérgeket. Az alkalmazott gyógyszerek túlnyomó többsége kizárólag természetes alapanyagokból – növényekből, állati részekből, ásványokból -, kémiai reakcióktól mentesen, minden további adalék nélkül készül, ezért otthon, házi körülmények között is elkészíthető. Ezzel együtt a homeopátiával foglalkozó szakemberek és laikusok ma már általában a homeopátiás szereket előállító manufaktúrák termékeit használják, melyek homeopátiás gyógyszerként, kizárólag gyógyszertári úton beszerezhetőek.

Alternatív, vagy hagyományos? A homeopátia „atyja”, Samuel Hahnemann német orvos 1777-ben nagyszebeni könyvtáros-kutató évei alatt sejti meg a máig érvényes összefüggéseket, majd 1796-ban jelenik meg első, összefoglaló műve. Az alapok azóta is változatlanok, Hahnemann alapszerei ma is kiválóan működnek, nincs megszokás, rezisztencia, mellékhatás! Ezzel szemben például a védőoltások bő száz évesek, az antibiotikumok alig nyolcvan, kíméletlen versenyfutás zajlik a kórokozók és az akadémikus orvoslás között, a meccset rendre elvesztjük – lásd AIDS, Alternative Medicine. Rosemary, mint, chamomile, thyme in a marble mortar. Essential oils and herbal supplements.szivacsos agyvelőgyulladás, polirezisztencia, daganatos betegségek. A szintén „alternatívnak” tartott kínai medicína eredete az idő homályába vész, alapelvei ezer évek óta változatlanok, az ötvenes években végeztek Kínában először sebészeti műtétet altatás helyett akupunktúrás érzéstelenítésben, mely gyakorlatot azóta a kínai sebészek a tökélyre fejlesztették…

Sokan úgy tartják, hogy a homeopátia művészet, mert habár más egzakt tudományhoz hasonlóan évszázados, rendszerbe foglalt szabályai vannak, mégis, pontosan a kezelés egyénre szabott jellege miatt a sikeres gyógyítás gyakori feltétele valami irreális, intuitív ráérzés.
Nem választható el a homeopátia a lélekgyógyászattól sem, főként azért, mert minden klasszikus homeopátiás kezelés elsősorban egy-egy betegség lelki hátterét igyekszik feltárni és gyógyítani, melynek eredményeképpen aztán a testi tünetek is gyógyulni fognak – és ez akkor is így van, amikor egy akut helyzetben (pl. influenza) a gyógyuló számára a kettő elválaszthatatlanul egybe esik. Ezért alkalmas a homeopátia egyébként gyógyíthatatlannak tartott, vagy alig-alig gyógyítható lelki betegségek gyógyítására – pl. pánikbetegség, autizmus, kényszer-neurózis – vagy legalábbis tartós, gyógyszerszedés nélküli tünetmentessé tételére.homeopatia

A homeopátia egyben mindenképp egy holisztikus létszemlélet, hiszen mindig, még a helyi, akut
betegségek kezelésében is a lehető legteljesebb kép kialakítására törekszik – a betegről, és csak másodsorban a betegségről. Fokozottan érvényes ez a hozzáállás krónikus betegségek kezelésénél. „A modern ember egyre többet tud az egyre kevesebbről, végül majd mindent tud a semmiről!”- tartja a mondás, hát ez a homeopátiára nem jellemző. Az emberiség archaikus hagyományainak megfelelően mindig a teljességből indítja a vizsgálódást, ennek megfelelően az egész ember érdekli, kozmikus meghatározottságaival, családi viszonyaival, lelkiállapotával, tüneteivel és összes testi betegségével együtt.

Bizonyos értelemben a homeopátia energetika: a meggyengült életerő helyreállítása. Újabb kutatások szerint például kiderült, hogy a bogyók információtartalma sugárzássá alakítható!
Fotolia_photocrew_L_3Ebben az értelemben a homeopátia valódi sors-gyógyászat. A betegség valójában egy téveszme, egy hibás reakció, egy eltérítő sors-erő, amely megakadályozza az embert abban, hogy beteljesítse élete célját, magasabb rendű küldetését. Legyőzése élet-feladat, csak egy belső öngyógyulás útján lehetséges, melyhez a homeopátiás szerek csupán segítséget adnak, azaz az életerőt, a feladatot felismerő lelket „pályára állítják”.