Oltások

oltveszettség egy vírus okozta fertőző betegség, mely az agy- és a gerincvelő gyulladását okozza.

Kötelező vérvétel 3 évente (versenylovaknál évente)takonykór, fertőző kevésvérűség, tenyész bénaság

 • fertőző kevésvérűséget egy Retrovírus okozza,

Kombinált oltás:

 1. Kutya:
  • A parvovírus (fertőző gyomor- és bélgyulladás) lázzal és véres hasmenéssel járó magas moralitású betegség, mely szívizomgyulladással is járhat (főleg fiatal állatoknál).
  • A szopornyicát okozó vírus súlyos tüdőgyulladást idéz elő, emellett az idegrendszert, a légzőszervet, és a bőrszövetet is károsítja.
  • A Rubarth-kór (fertőző májgyulladás) gyorsan terjedő, heveny lefolyású betegség, mely hányással, elesettséggel, sárgasággal és a vérerek károsodásával jár.
 2. Macska:
  • A parvovírus (panleukopenia) hányással, hasmenéssel, lázzal, dehidratációval, leukopéniával (alacsony fehérvérsejtszám), emellett szívizomgyulladással és az immunrendszer idült károsodásával járó fertőző betegség.
  • A macskanátha (rhinotracheitis) vírus okozta betegség, mely lázzal, és a felső légutak gyulladásával jár.
  • Calicivírus okozta nátha heveny lefolyású, lázzal, a szájnyálkahártya gyulladásával, náthás tünetekkel (tüsszögés, könnyezés, orrfolyás) száj fekélyesedésével járó betegség.

A lyme-kór egy kullancs okozta betegség, mely étvágytalanságot, ízületi fájdalmakat, lázat okoz az állatnál. A kutyáknál nem jár a kullancscsípés körüli bőrpírral!

leukózis egy idült lefolyású esetenként daganatok képződésével járó betegség, mely az ellenálló képességet jelentősen lecsökkenti.

mixomatózis általában szúnyog által terjesztett betegség. A vírus a bőrben (arc, fül és végbéltájékon) szaporodva duzzanatokat okoz, melyektől az nyúl nem lát jól, és alig tud táplálkozni. Minimális a túlélési esély, általában 2 hét alatt elpusztul az állat.

A tetanusz baktérium okozta betegség, amely sérülések által jut a szervezetbe. Az oxigénhiányos környezet hatására toxinok termelődnek, melyek felszívódására a szervezet merevgörccsel reagál. Az állat elhullását a légzőizmok bénulása okozza.

A lóinfluenza gyorsan terjedő vírusos fertőzés, mely elsősorban a légzőszerveket támadja. Tünetei: láz, étvágytalanság, bágyadtság, könnyezés, orrfolyás és köhögés.


A kennel köhögés (KC) a kutyák fertőző légcső- és hörgőgyulladása. A betegség egyetlen tünete a köhögés, ami lehet száraz, vagy esetenként nedves (iyenkor fehér, habos váladék ürül), nem jelentkezik láz vagy étvágytalanság. Előfordulnak szövődmények, és másodlagos fertőzések, melyek már további tünetekkel járhatnak.

Mikrosporon

Herpesz

FIP (fertőző hashártya gyulladás)

Chlamydia

Vérzéses betegség